Klima seçimi yapmak karmaşık bir işmiş gibi mi görünüyor? Aslında değil. Paylaştığımız adımları izleyerek ve önemli noktaları dikkate alarak doğru klimayı bulmak çok kolay.
Klima seçimi yapmak karmaşık bir işmiş gibi mi görünüyor? Aslında değil. Paylaştığımız adımları izleyerek ve önemli noktaları dikkate alarak doğru klimayı bulmak çok kolay.
Klimalar evde ya da iş yerinde yazın serinlemek, kışın da ısınmak için milyonlarca aile tarafından tercih ediliyor. Özellikle günün büyük kısmını kapalı mekânlarda geçirenler için klimalar olmazsa olmazlardan. Eğer klimanız yoksa ve klima almak istiyorsanız yaz aylarında sizi serinletecek, sonbahar ve kış aylarında ise sizi ısıtacak en uygun klimayı araştırıyorsunuz. Tabii birçok farklı tipte ve özellikte tasarlanan cihazlar arasından en doğrusunu seçmek için klima satın almadan önce bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Yani sadece klima fiyatları üzerinden değil, ihtiyaçlarınıza göre bir seçim yapmalısınız. Böylece “Hangi klimayı almalıyım?” sorusuna en doğru cevabı verebilir, bütçenizi en doğru şekilde kullanmayı başarabilirsiniz. Peki, ama bu kadar farklı fonksiyona sahip klima tipinden sizin için en uygun olanı hangisi? Hadi başlayalım.
Klima seçerken ilk adımda sizin için uygun olan klima tipine karar vermelisiniz. Klima tipleri, kullanacağınız ortama ve ihtiyaçlarınıza göre ayrılıyor. Klima çeşitleri arasından sağlıklı seçim yapmak için klimayı hangi amaçla ve nerede kullanacağınızı belirlemeniz şart.
Duvar tipi klima, split klima ya da ev tipi klima olarak bilinen bu klimalar, iç ve dış ünite olmak üzere iki farklı parçadan oluşuyor. Bu klimaların çalışma prensipleri ise aslında oldukça basit. Soğutma ve ısıtma işlemi için kuruldukları mekândaki havayı çekiyorlar ve mevsime göre soğuk ya da sıcak hava üflüyorlar. Böylece içerideki hava daima istenilen sıcaklıkta kalmış oluyor. Duvara monte edildikleri için evde yer kaplamıyorlar ve hem soğutma hem de ısıtma işlemini rahatlıkla yapıyorlar.
Arçelik split klima modellerini yakından incelemek için tıklayın.
Salon tipi klimalar da iç ve dış ünite olmak üzere iki farklı bölümden oluşuyor ve klimanın iç ünitesi ayakta duruyor. Genellikle ofisler ya da bankalar gibi evlerden daha geniş alanlarda kullanılan salon tipi klimaların montajı için duvar ya da pencere gerekmediğinden bu tip klimalar, mekân içerisinde istenilen yere sabitlenebiliyor.
Arçelik salon tipi klima modellerini yakından incelemek için tıklayın.
Hangi klima tipinin size uygun olduğuna karar verdiniz ama sadece bu adım doğru klimayı seçmeniz için yeterli değil. Sırada almak istediğiniz klima tipinin, klimayı konumlandırmak istediğiniz alan için yeterli olup olmadığını analiz etmek var. Bu aşamada, hesaplama yaparak ulaşacağınız değerler doğru klima seçimi için hayati bir önem taşıyor.
Klimalar farklı genişlikteki alanlar için çeşitli kapasitelerde üretiliyorlar ve bu nedenle klimanın kurulacağı alanı hesaplamak önemli.
Eğer klimanın kapasitesi, mekânın ihtiyacından küçükse veya büyükse verimli ısıtma/soğutma sağlanması mümkün olmuyor. Mevcut ürünlerdeki inverter teknolojisi ile enerji harcamasıyla ilgili sorunlar ortadan kalksa da örneğin mekanın ihtiyacından küçük bir klima seçildiğinde klima sürekli yüksek frekansta çalışacağından yüksek enerji tüketimine yol açacaktır.
Ortamdaki kişi sayısı, mekânda kaç adet pencere olduğu, mekânın kuzey/güney cephelerinden hangisine baktığı, güneş ışınlarını alma derecesi, evin kaçıncı katta olduğu, hatta yaşanılan coğrafi bölge bile klima seçiminde önemli kriterler arasında yer alıyor. Örneğin; güney cepheye bakan, bol pencereli ve gün içinde doğrudan güneş ışınları alan bir odanın ısınması çok daha kolay olurken, kuzey cephelerdeki odalar kolaylıkla soğuyabiliyor.
Klimanın soğutma ve ısıtma gücünü belli eden bir değer olan Btu/h, alanın kapasitesi, ortamdaki kişi sayısı ve yaşadığınız coğrafi konum doğrultusunda sayısal bir sonuç sunuyor. Bu sonuç sayesinde, evinize uygun olan klimayı bulmanız mümkün hale geliyor. Peki, Btu/h nasıl hesaplanır?
Her coğrafi bölgenin özel bir Btu/h katsayısı bulunuyor. Btu/h hesaplaması yaparken yaşadığınız bölgenin katsayısı ile işlem yapmanız gerekiyor.
Btu/h değerini bulmak için yaşadığınız coğrafi bölge katsayısı ile klimayı kullanmak istediğiniz alanın metrekaresini çarpmalısınız. Çıkan sonuca, evde yaşayan kişi sayısı kadar 600 eklemelisiniz. Bulduğunuz sonuç, klimayı kullanmak istediğiniz alanın Btu/h değerini gösteriyor. Eğer alanda 500 Watt üzeri aydınlatma kullanılıyorsa her Watt başına 3.412 eklemeyi unutmamalısınız ancak çoğu evde bu sınırın altında aydınlatma kullanılıyor.
Küçük bir örnekle Btu/h hesaplamak gerekirse:
Akdeniz Bölgesi, 4 kişilik bir aile, 20 metrekarelik alan.
445 (Akdeniz Bölgesi Btu/h katsayısı) x 20 (alanın metrekaresi) = 8900
600 (kişi başı eklenecek değer) x 4 (kişi sayısı) = 2400
8900 + 2400 = 11300
Bu sonuç doğrultusunda 12000 Btu/h değerine sahip klimalar tercih edilebilir.
Kapasite değerini hesaplayarak kullanılacak alana uygun klima seçimi yapabilirsiniz. Kapasite hesabı doğrultusunda doğru klima seçimi yapabilmek için Arçelik’in ücretsiz klima keşif hizmetinden yararlanabilirsiniz.
Ücretsiz klima keşfi için 444 0 888 numaralı çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.
Web sitemizdeki Btu/h hesaplayıcı ile de ihtiyacınız olan kapasiteyi kolayca hesaplayabilirsiniz.
https://www.arcelik.com.tr/klima
Kapasite değeri, alana uygun klima seçimini yapıp enerji verimliliğini sağlamak için oldukça etkili ama daha çok tasarruf etmenizi sağlayan başka özellikler de var. Bu teknolojiler sayesinde hem faturanız kabarmıyor hem de doğaya katkınız artıyor.
Satın almadan önce dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de klimanın enerji sınıfı. Bu cihazlar, enerji sınıflarına göre elektrik tükettikleri için doğru sınıfta cihaz alınmaması, faturanın kabarmasını beraberinde getiriyor.
Klimalarda A, A+, A++ ve A+++ olmak üzere dört enerji sınıfı bulunuyor. A+++’a yaklaştıkça verimlilik artıyor, enerji tüketimi azalıyor ve hem faturalarınız daha az geliyor hem de doğaya katkı sağlamış oluyorsunuz. Yani A sınıfı klimalarda ne kadar çok +, soğutmada ve ısıtmada o kadar çok verimlilik anlamına geliyor.
Inverter klimalar, on/off klimaların aksine, odanız istediğiniz sıcaklığa erişse bile durmuyor ve çok az enerji harcayarak çalışmaya devam ediyor. Bu teknoloji sayesinde siz ideal sıcaklığın keyfini sürerken klima bir durup bir çalışmadığı için enerji tasarrufu yapmak da mümkün hale geliyor.
On/off olarak adlandırılan klimalar ise alanda istediğiniz sıcaklığa ulaşmak için çalışıyor, bu sıcaklığa eriştiklerinde duruyor ve oda sıcaklığı değiştiğinde ise yeniden çalışmaya başlıyorlar. Odayı yeniden istenilen sıcaklığa getirebilmek için bir kez daha başlayan bu çalışma süreci ise enerji tüketiminin en yüksek olduğu aralık oluyor.
Aktif enerji kontrolü size enerjiyi, odadaki kişi sayısı, sıcaklık koşulları gibi etkenlere göre kontrol edebilme imkânı sunuyor. Klima motorunun maksimum enerjiyle çalışmasının önüne geçen ve tasarruf yapmanızı sağlayan enerji tasarrufu modu sayesinde birinci kademede %20, ikinci kademede %40, üçüncü kademede ise %60 enerji tasarrufu sağlanabiliyor.
Ofiste ya da odada saatlerce çalışacak bir klimanın sesinin fazla olmaması tercih edilir. Çünkü çok sesli çalışan bir klimanın vereceği rahatsızlık hissi, sunduğu tüm avantajları geride bırakabilir. Eğer siz de klimanızın daha da sessiz çalışmasını istiyorsanız, klima satın alırken dbA değerine dikkat edebilir ve sessiz mod özelliğine sahip modelleri tercih edebilirsiniz.
Ionizer+ teknolojisi, hava kalitesini artıran bir teknoloji. Bu teknoloji sayesinde klimanız sadece size ideal sıcaklığı sunmakla kalmıyor aynı zamanda kaliteli bir hava da sunuyor. Ionizer+ teknolojisinin çalışma prensibi ise oldukça basit. Bu teknolojiye sahip klima, havada bulunan hidrojen ve oksijen sayesinde küçük iyon kümecikleri oluşturuyor. Oluşan bu pozitif parçacıklar odanızdaki negatif parçacıklarla karşılaşıyor, onların zararlı etkilerini yok ediyor ve bunu yaparken kesinlikle nemli bir hava oluşturmuyor.
Evinizin havasını çok daha kaliteli kılacak diğer özelliklere göz atmaya ne dersiniz?
3 mikrometre(µm) üzerindeki tozları tutan ve ilk filtre olarak da bilinen toz filtreleri, ortama verilen havanın temiz olmasına ve alerjenlerden arınmasına katkı sağlıyor. Klima kapağının içinde değil, üzerinde bulunan bu toz filtresi adından da anlaşıldığı gibi kolaylıkla çıkıyor ve temizlenebiliyor. Bu nedenle klima alırken, bu tip filtreye sahip bir yeni nesil model seçmeniz oldukça önemli.
İlk filtrenin yakalayamadığı, küçük boyuttaki partikülleri yakalayan bu özel filtre 3 mikrometre (µm)’den küçük toz parçacıklarını hapsederek temiz bir hava sunuyor.
Odanızı soğuturken klimanın içerisinde oluşan nemi kurutan Ionizer+ otomatik temizleme özelliği, klima kapatıldıktan sonra devreye giriyor ve klimanın içerisinde oluşan nemi kurutuyor. Klimanın içine yaydığı ionlarla da ekstra temizlik sağlıyor. Bu özellik sayesinde temiz havanın tadını daha uzun ömürlü bir klima ile daha uzun süre çıkarabiliyorsunuz.
Klimaların sahip olduğu yararlı özelliklerle hem tasarruf edebilir hem de klimanızı konforlu bir şekilde kullanabilirsiniz. Şimdi o özellikleri tanımaya başlayalım.
İnternet bağlantısı olan telefon, tablet gibi cihazlarınız sayesinde kullanabileceğiniz uzaktan kontrol HomeWhiz teknolojisi sayesinde, klimanızın olduğu alanda olmasanız bile onu çalıştırmanız mümkün hale geliyor. Bu fonksiyonla evinize ya da iş yerinize gitmeden alanı soğutabiliyor ya da ısıtabiliyorsunuz. Normal şartlar altında odaya geldiğinizde açtığınız klima, ideal sıcaklığı yakalayabilmek için yüksek enerji harcarken uzaktan kontrol Wi-Fi (HomeWhiz) özelliği sayesinde düşük seviyede çalışmaya başlayarak hem konforunuzu sağlıyor hem de enerji tasarrufu yapıyor. Klimanızın bulunduğu ortam hakkında bilgileri alıp uzaktan klimanızı çalıştırabilir ve ortam sıcaklığını takip edebilirsiniz.
Uyku modu, siz uyurken odanızın çok ısınmasını ve soğumasını engelliyor ve ideal sıcaklığın korunmasına yardımcı oluyor. Otomatik açma/kapama özelliği sayesinde ise klimanızın açılma ve kapanma saatlerini belirleyebilirsiniz.
Yumuşak Hava (Soft Air) ise tek tuşla mükemmel sıcaklık ve konforlu hava hacmi sunuyor. Yumuşak Hava tuşuna bir kere basıldığında kanat dolaylı soğutma için en yüksek konuma geliyor. Aynı tuşa ikinci kez basıldığında ise bu kez kanat dolaylı ısıtma en yüksek konuma geliyor. Böylece iki farklı kanat açısıyla mükemmel ısıtma ve soğutma sağlanırken havanın eşit bir şekilde odaya yayılmasını sağlıyor, havanın direkt olarak belirli bir noktaya vurmasını engelliyor.
Arçelik Ücretsiz Keşif Hizmetleri; klimayı kullanmak istediğiniz alan için kapasite hesaplamasını ve sizin için en uygun klima çeşidinin seçimini yapıyor, klimanın nereye monte edileceğini belirliyor. Ücretsiz olarak yararlanabileceğiniz bu Arçelik hizmeti için 0850 210 0 888 numaralı çağrı merkezimizi aramanız yeterli.