
Yaz İçin Serinletici Kahve Tarifleri
Güneşli ve sıcak havanın tadını çıkaracağımız yaz mevsimi, bizi en güzel hali ile karşılıyor. Peki, yaz mevsiminde serinlemenin en lezzetli hali nedir? Tabii ki birbirinden lezzetli soğuk kahveler.
Kahvenin genellikle sıcak haline aşina olsak da kahveyi aslında soğuk tüketmek de mümkün. Bu nedenle kahve, her mevsime keyif katacak bir lezzet. Bu lezzeti hem yaza hem de damak tadınıza uygun hale getirmenin yolu ise birbirinden güzel soğuk kahve tariflerinden geçiyor.
Biz de sizin için hepsi ayrı leziz soğuk kahve tarifi hazırladık. Kimisi kahvenin en saf halini soğuk soğuk deneyimlemenize yardımcı olurken kimisi de yaz sıcağına tatlı bir dokunuş yapacak. O halde kahve ve buzları hazırlayın, soğuk kahve yapmaya başlıyoruz.
Cold Brew

Soğuk kahvenin en saf hali Cold Brew, sıcak bir yaz gününün en ferahlatıcı eşlikçilerinden biri. Çünkü bu soğuk kahve çeşidi aslında bir kahve demleme yöntemi. Soğuk demleme olarak bilinen cold brew ile hazırlanan kahveler, düşük asiditesi ve yumuşak içimiyle kahve sevmeyenlerin bile keyifle içebileceği bir seçenek. Hazır olması biraz uzun sürse de bir kere yaptığınızda birkaç gün yetecek kadar kahve elinizin altında olabilir.
“Peki, cold brew kahveyi hızlı bir şekilde yapmanın yolu yok mu?” diyorsanız Arçelik EM 9495 Imperium Barista® Tam Otomatik Espresso Makinesi’nin cold brew fonksiyonu sayesinde hızlı ve kolay bir şekilde soğuk demleme yapabilirsiniz.
Cold Brew İçin Malzemeler
- 100 g kalın öğütülmüş kahve
- 1 litre soğuk içme suyu
Cold Brew Nasıl Yapılır?
Cold Brew yapımı şu şekilde:
- Kahveyi bir cam kavanozda soğuk suyla karıştırın.
- Üzerini kapatın ve buzdolabında 12-24 saat bekletin.
- Ardından ince bir süzgeç veya filtre yardımıyla süzün.
- Servis ederken buz ekleyin, isteğe göre süt ya da şurup ilave edebilirsiniz.
Dalgona Kahvesi

Bir sosyal medya furyası olarak hayatımıza girse de dalgona kahvesi aslında kahvenin sunumla nasıl bir şova dönüşebileceğinin kanıtı. Köpüğüyle adeta bir tatlı gibi görünen bu tarif, sıcak havalarda enerji verici ve eğlenceli bir mola arayanlar için birebir.
Dalgona Kahvesi İçin Malzemeler
- 2 yemek kaşığı granül kahve
- 2 çay kaşığı toz şeker
- 2 yemek kaşığı sıcak su
- 1 su bardağı soğuk süt
- Buz
Dalgona Kahvesi Nasıl Yapılır?
Malzemeler hazırsa dalgona kahvesi yapmaya başlayalım:
- İlk olarak granül kahve, şeker ve sıcak suyu mikserle yaklaşık 5 dakika boyunca koyu ve kremsi bir kıvam alana kadar çırpın.
- Kahve kremsi kıvama geldikten sonra bardağa buz ve süt ekleyin.
- Sonrasıda kremadan ortaya çıkan köpüğü kahvenin üzerine kaşıkla yerleştirin. Bu yumuşak lezzeti karıştırarak içebilirsiniz.
Affogato

İtalya’dan gelen bu tarif, kahveyle tatlıyı tek bir kaşıkta buluşturuyor. Dondurmanın üzerine dökülen sıcak espresso, tatlı ve acı uyumunu sevenler için vazgeçilmez bir yaz klasiği.
Affogato İçin Malzemeler
- 1 top vanilyalı dondurma
- 1 shot sıcak espresso
Affogato Nasıl Yapılır?
Malzemelerden de anlaşıldığı gibi bu tarifi hazırlamak oldukça kolay. Tabii ki dilerseniz damak tadınıza göre dondurma tercihinizi değiştirmeniz mümkün. Tam bir yaz kahvesi diyebileceğimiz affogato’nun yapılışı ise şu şekilde:
- Geniş bir bardağa ya da kaseye bir top vanilyalı dondurmayı koyun.
- Üzerine taze hazırlanmış sıcak espressoyu dökün.
- İsteğe bağlı olarak üzerine tarçın veya rendelenmiş çikolata ekleyebilirsiniz.
Frappe

Soğuk, bol köpüklü ve tam yazlık! Frappe özellikle Yunanistan'da oldukça popüler ve pratik bir yaz kahvesi. Kolayca yapılan bu tarif sayesinde tıpkı dalgona kahvesi gibi kahve keyfini görsel bir şölene dönüştürebilirsiniz.
Frappe İçin Malzemeler
- 1 shot espresso
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 su bardağı soğuk süt
- Buz
Frappe Nasıl Yapılır?
Yaz sıcaklarına lezzetli bir dokunuş için şu adımları izleyerek frappe yapabilirsiniz:
- Kahve ve şekeri köpürene kadar iyice çırpın. Çırpma işlemi için shaker veya mikser kullanabilirsiniz.
- Bardağa buz koyun, üzerine hazırladığınız köpük kıvamındaki kahveyi dökün.
- Üzerine dilediğiniz kadar süt ekleyin. Hafif ve bol köpüklü frappe hazır.
Shakerato

Shakerato, İtalyanların sıcak yaz günlerinde tercih ettiği, basit ama şık bir soğuk kahve tarifi. Espresso’nun bolca çalkalanması ile hazırlanan bu içecek, yoğun aromalı ama ferahlatıcı bir deneyim sunar.
Shakerato İçin Malzemeler
- 2 shot espresso
- 4-5 adet buz küpü
- İsteğe göre 1 tatlı kaşığı şeker
Shakerato Nasıl Yapılır?
Sunumu ile dikkat çeken bu soğuk kahvenin yapılışı şu şekilde:
- Shaker veya kapaklı bir kavanoz içerisine buzları ve taze hazırlanmış espresso’yu ekleyin. Kahvenizi tatlandırmak istiyorsanız bu aşamada şeker veya aromalı şurubu da ilave edin.
- Kapak kapatıldıktan sonra tüm malzemeleri 15-20 saniye güçlü şekilde çalkalayın.
- Bardağa süzerek dökün. Servisi daha şık hale getirmek için bir kokteyl bardağı tercih edebilirsiniz.
Evde Soğuk Kahve Yapmanın Püf Noktaları
Yukarıda sıraladığımız tüm bu tariflerle sıcak yaz günlerinde hem serinletici hem de lezzetli bir mola vermeniz mümkün. Ancak unutmayın ki tarif değişse bile soğuk kahve yapmanın temel noktaları bulunuyor. Tam damak tadınıza uygun bir kahve yapmanın sırrı ise bu püf noktalarında gizli. “Peki, bunlar nelerdir?” diyorsanız soğuk kahve yaparken dikkat etmeniz gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Soğuk kahvelerde aroma daha belirgin hissedilir. Bu nedenle kahvenin kaliteli olması oldukça önemli. Taze çekilmiş kaliteli çekirdekler ile soğuk kahve tariflerinizde fark yaratabilirsiniz.
- Soğuk kahve her ne kadar serinlemek için etkili bir seçenek olsa da çok fazla buz, kahvenin aromasını seyreltebilir. Bunun için buzu, kahvenin aromasını bastırmayacak şekilde dengeli kullanmaya dikkat edin.
- Kahvenizi farklı aromalarla birleştirerek değişik tatlar çıkarmanız mümkün. Farklı malzeme kullanmasanız bile sadece vanilyalı, bademli ya da fındıklı sütler kullanarak kahvenize yepyeni bir karakter katabilirsiniz.
- Bazı tariflerde kahveyi tatlandırmak için şeker kullandık. Ama siz şeker kullanmak istemiyorsanız bunun yerine doğal tatlandırıcılar tercih edebilirsiniz. Bal, akçaağaç şurubu ya da Hindistan cevizi şekeri gibi alternatifler ile kahvenize tatlı bir dokunuş yapabilirsiniz.
- Dolapta bekleyen cold brew dışında anlık hazırlanan soğuk kahveler bekledikçe aromalarını kaybedebilir. Bu nedenle soğuk kahve hazırladığınızda hemen tüketmeye özen gösterin.
- Cold brew demleme yöntemini tercih ederek bu soğuk kahveyi ister sade isterseniz farklı tarifler içerisinde kullanabilirsiniz. Ancak unutmayın ki soğuk demlemede kahvenin tam olarak aromasının çıkması için zaman oldukça önemli. 12 saatin altı zayıf, 24 saatin üzeri ise acı olabilir.
Tarif ne olursa olsun tüm bu unsurlara dikkat ederek yaz sıcaklarında damağınızda iz bırakacak soğuk kahve çeşitleri yapabilirsiniz.
