Lezzetin Peşinde: Çeşitlerine Göre Fırınlar Nelerdir?
Arçelik
Arçelik
10.12.2023

Lezzetin Peşinde: Çeşitlerine Göre Fırınlar Nelerdir?

Mutfakların vazgeçilmezi olan fırınlar, sahip oldukları özelliklere ve çalışma prensiplerine göre çeşitlere ayrılır. Evlerimizde kullandığımız fırınların yanı sıra yüksek ateşli fırınlar, ekmek fırınları, kazan tipi fırınlar gibi endüstriyel fırın çeşitleri de bulunur. Peki, gündelik yaşantımızda sıkça kullandığımız fırınlar, çeşitlerine göre hangi özelliklere sahip? Gelin, birlikte inceleyelim.

  1. Mini Fırın

En küçük boy fırın modelleri, mini fırın olarak da adlandırılır. Set üstü fırın olarak da anılan bu fırınlar, küçük mutfakların kurtarıcısı olan fırın çeşitleri arasında başta gelir. Pişirilen yemeklere veya keklere ani ısı vermedikleri için yemeği yakma riski düşük olan bu fırınlar farklı kapasitelere sahiptir. 30, 40 ve 50 litre hacme sahip Arçelik Mini Fırın çeşitleri arasında seçim yaparak ihtiyaçlarınız doğrultusunda en doğru modele kolayca ulaşabilirsiniz.

  1. Midi Fırın

Mini fırınlar ile tek farkı boyutu olan midi fırınlar için orta boy fırın tanımlaması yapılabilir. Temel özellikleri itibarıyla mini fırınlar ile aynı özelliklere sahiptirler. Boyutları ve kapasiteleri hariç ankastre fırınların özelliklerini yansıtırlar. Küçük mutfaklar veya günlük fırın kullanımı yoğun olan aileler için oldukça pratik seçeneklerdir.

  1. Ankastre Fırın

Ankastre kelimesi, belirli bir yere gömülü biçimde kullanılan beyaz eşyaları nitelendirmek için kullanılır. Ankastre fırın da yer tasarrufu elde etmek amacıyla mutfak dolaplarına veya mutfakta özel bir bölüme yerleştirilerek kullanılan fırın çeşididir. Yapılarından dolayı ankastre mutfaklarda, dolapların ve etraflarındaki diğer mutfak eşyalarının zarar görmeyeceği şekilde ısı yalıtımı gözetilerek üretilir.

  1. Ocaklı Fırın

Solo fırın ismiyle de anılan ocaklı fırınlar, kullanıcıların hem fırın hem de ocak ihtiyaçlarını tek bir üründe karşılayabildiği mutfak aletleridir. Ocaklı fırın modelleri, tasarımları ve kullanım özellikleriyle klasik yemek pişirme alışkanlıklarını fırın ile buluşturmayı isteyenler için uygundur. Arçelik Ocaklı Fırın modelleri de börek yapma fonksiyonundan yoğurt yapma özelliğine, 3 boyutlu pişirme özelliğinden buharlı pişirme özelliğine kadar tamamen kullanıcı dostu özelliklere sahiptir.

  1. Mikrodalga Fırın

Besinleri ısıtmak için radyo dalgalarını kullanma prensibiyle geliştirilen fırınlar, mikrodalga fırın olarak isimlendirilir. Mikrodalga fırınlar, daha önce hazırlanıp soğumuş ya da dondurulmuş yiyecekleri çok kısa sürede ısıtırlar ve tüketmeye hazır hale getirirler. Ayrıca bu fırınlarda kestaneden yağsız patlamış mısıra, krepten kumpire kadar pek çok farklı yemeği pişirmek de mümkündür. Arçelik Mikrodalga Fırın çeşitleri arasında farklı hacim ve renge sahip modelleri bulabilirsiniz.

  1. Statik Fırın

İçindeki alt ve üst ısıtıcılar ile pişirme işlemini gerçekleştiren modeller, statik fırın olarak adlandırılır. Statik fırınlarda ısıtıcıların sadece alt ve üst bölümlerde yer alması, içine yerleştirilen pişirme kaplarının orta bölüme konulmasını gerektirir. Bu tarz fırınlar hızlı sonuç sunan, ancak ideal pişirme işlemi için kullanım tarzına alışılması gereken ürünlerdir. Statik fırınınızın kullanım kılavuzunu dikkatli okuyarak en verimli pişirme sürecine kısa sürede alışmak mümkündür.

Fanlı Fırın ve Fansız Fırın Farkı Nedir?

Fırın çeşitleri hakkında en çok merak edilen sorulardan birisi de, fanlı fırın ve fansız fırın farkıdır. Fan kullanımının hangi yiyeceklerde tercih edilmesi gerektiğini bilmek, fırınınızdan alacağınız sonucu daha iyi anlamanızı sağlayabilirisabetli hâle getirecektir.

Fırın fanı; fırının içindeki sıcak havayı dağıtır ve bu havayı fırın içinde dolaştırır. Fırında yemek pişirirken fanı çalıştırdığınız zaman sıcak hava, yemeğin bütün yüzeylerine ulaşır. Bu da yemeklerin daha hızlı pişmesini ve fırında homojen biçimde ısınabilmelerini sağlar.

Ancak fan kullanımını; dışı çıtır, içi ise orta veya az pişmiş yiyecekleri elde etmek için tavsiye ederiz. Dolayısıyla pasta, börek, kek, poğaça gibi kabarmasını istediğiniz yiyeceklerde fan kullanımını ya hiç tercih etmemeniz ya da çok az tercih etmeniz gerekir.

Fırın Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Mutfağınız için yeni bir fırın alacağınız zaman dikkat etmeniz gereken bazı kriterler bulunur. En doğru tercihi yapmak için bütün kriterleri gözeterek fırın çeşitleri arasında ihtiyacınız olan modeli kolayca bulabilirsiniz. Peki, fırın alışverişinde nelere dikkat edilmeli?

  • Fırın çeşitleri arasından doğru seçimi yapmalısınız.

Öncelikle fırın çeşitleri hakkında detaylı bilgi sahibi olarak kullanım tarzınıza ve mutfağınızın genişliğine göre en uygun fırını tespit etmeniz gerekiyor. Kapasiteleri doğrultusunda ihtiyaçlarınızı hangi fırının karşılayacağını anlayabilirsiniz.

  • Pişirme tiplerini incelemelisiniz.

Fırında pişireceğiniz yiyeceklere uygun olarak doğru pişirme tipine sahip modelleri bulmanız gerekiyor. Statik, turbo veya multifonksiyon gibi farklı pişirme tiplerine sahip fırın çeşitlerini detaylı inceleyerek bu konuda doğru tercihi yapabilirsiniz.

  • Özel fonksiyonlara dikkat etmelisiniz.

Börek yapma ve 3 boyutlu pişirme özelliği gibi özel fonksiyonlar ile hem kullanım kolaylığı hem de sık tercih ettiğiniz yiyecekleri daha iyi pişirme şansı yakalayabilirsiniz. Ek teknolojiler, yemek yaparken size büyük kolaylıklar sunacaktır.

  • Temizlik yöntemini gözetmelisiniz.

Bazı fırın modellerinde temizliği kolaylaştırıcı özellikler  bulunur. Yağlı yiyecekleri tercih edenler veya fırınını sık kullanacak olanlar için pratik temizlik imkanı verecek özelliklere sahip modeller ideal sonuç sunar.

Siz de Arçelik Fırın modelleri arasında yer alan farklı kapasite ve özelliklere sahip fırın çeşitlerini inceleyerek ihtiyaçlarınız doğrultusunda en doğru ürüne kolayca ulaşabilirsiniz.

İlgili Ürünler

MF 30 QBG Mini Fırın
11
  • Fırın Tipi : Elektroturbo
  • Fırın Hacmi : 30 L
  • Buhar Destekli Pişirme : Var
  • Ana Şasi – Quartz ısıtıcılar : Var
  • Fırın Rengi : Gümüş
F 8440 B Ocaklı Fırın
3
  • Enerji Sınıfı : A
  • Ana Şasi – Yoğurt Yapma Özelliği : Var
  • Börek Yapma Fonksiyonu : Var
  • Ocak Göz Sayısı : 4 Gözü Gazlı
  • Döküm Ocak Izgarası : Emaye (Parlak)
8640 Ocaklı Fırın
1
  • Enerji Sınıfı : A
  • Ocak Göz Sayısı : 4 Gözü Gazlı
  • Döküm Ocak Izgarası : Emaye (Parlak)