Damak Tadınıza Uygun Kahve Seçim Rehberi
Kahve kimi zaman güne başlamanın en keyifli yollarından biri, kimi zaman da en güzel anların eşlikçisi. Ancak kahvenin kendine dünyası o kadar geniş ki bazen hangi kahvenin sizin damak zevkinize uygun olduğunu seçmek zor olabilir. Çünkü bazıları için kahve demek yoğun ve sert bir tat demek iken bazıları için de daha hafif ve tatlı bir içecek olabilir. Peki, sizin için en uygun kahve hangisi?
Gelin, bu sorunun cevabını bulabilmek için kahve çekirdeklerinin özelliklerini ve popüler kahve çeşitlerini keşfetmeye başlayalım.
Kahve Çekirdeği Türleri
Farklı kahve çeşitlerinin özelliklerine geçmeden önce tabii ki kahvenin aromasının temelini oluşturan çekirdek türlerini incelemekte fayda var. Çünkü kahvenin tadını etkileyen en temel unsur, kahve çekirdeğinin özelliklerinden geliyor.
Kahvenin temel lezzet profili, kullanılan çekirdek türüne göre değişebilir. Çekirdeklerin özellikleri ve aroması ise yetiştiği bölgeye ve yetiştirme koşullarına göre farklılaşabilir. Buna göre dünya çapında üretim yerlerine göre pek çok farklı kahve çekirdeği türü ile karşılaşmak mümkün. Ancak bu türler arasında Arabica ve Robusta, kahve üretiminde kullanılan en popüler seçenekler olarak karşımıza çıkıyor.
Arabica
Dünyadaki en popüler kahve çekirdeği olan Arabica, yüksek asiditeye sahip olması ile dikkat çeker. Bunun sebebi ise Arabica çekirdeklerinin yüksek rakımlarda yetişiyor olmasıdır. Çünkü kahvenin yetiştiği yükseklik arttıkça meyvenin olgunlaşma süresi de artar. Bu da kahvenin asiditesinin yükselmesine neden olur. Asiditesi yüksek kahvelerde aromalar daha net bir şekilde hissedilir. Bu nedenle Arabica çekirdekleri genel olarak içeriğinde tatlımsı, meyvemsi ve hafif asidik notalar barındırır.
Robusta
Arabica'ya göre daha düşük rakımlarda yetişen Robusta çekirdekleri, bir diğer popüler kahve çekirdeği türü. Bu türün belirgin özelliği ise daha sert ve yoğun bir tada sahip olması. Daha fazla kafein içerdiğinden dolayı özellikle sert kahve sevenler tarafından tercih edilen bir seçenek.
Ayrıca Robusta çekirdekleri, kahve yapımında tek başına kullanılabileceği gibi Arabica çekirdekleri ile harmanlanarak da kahve seçenekleri oluşturulabiliyor. Böylece Arabica’nın asidik ve aromatik yapısı, Robusta’nın daha düşük asitli ve yoğun tadı ile dengeleniyor. Kısacası yoğun tat ve kafein açısından yüksek kahveler için Robusta tercih edilirken daha asidik ve aromatik bir tat profili için Arabica uygun bir seçenek oluyor.
Bu iki kahve çekirdeği ve diğer popüler kahve çekirdekleri hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz “Mükemmel Kahve Deneyimi İçin Kahve Çekirdeği Çeşitlerini Keşfedin” yazımızı okuyabilirsiniz.
Kahve Çeşitleri ve Özellikleri
Kahvenin tadını oluşturan temel unsur kahve çekirdekleri olsa da tabii ki farklı demleme yöntemleri ile süt ve farklı malzemelerin kullanılması sayesinde pek çok kahve çeşidi ortaya çıkıyor. Yapım aşamasında farklı malzemeler ve yöntemler tercih edilince de her çeşidin kendine has bir tadı oluyor. “Peki, bu tatlardan hangisi benim damak zevkime uygun?” diye düşünüyorsanız gelin, popüler kahve çeşitlerini tanımaya başlayalım.
Espresso
Espresso, aslında tüm kahve çeşitlerinin temel taşlarından biri. Çünkü pek çok kahve, espresso bazlı bir yapıya sahip. Ancak tabii ki espresso bazlı kahve çeşitlerinin yanı sıra sadece espresso tercih etmek de mümkün.
Espresso, yoğun kahve tadını deneyimlemek isteyenler için uygun bir seçenek. Bu kahve çeşidi, basınçlı suyun ince öğütülmüş kahve çekirdeklerinden geçirilmesiyle hazırlanır ve tıpkı Türk kahvesi gibi küçük bardaklarda tek shot olarak servis edilir.
Ancak servis olarak değişen espresso çeşitleri ile mevcut. Espresso, daha az su ile hazırlanıp daha güçlü aromaya sahip olursa ristretto olarak anılır. Tek shot olarak servis edilirse espresso, çift shot olarak servis edilirse de doppio denir.
Filtre Kahve
Kahve çeşitleri arasında diğer bir popüler seçenek ise tabii ki filtre kahve. Filtre kahve, farklı demleme yöntemleri ile yapılan bir kahve çeşidi. Bu kahve çeşidinde öğütülmüş kahve çekirdekleri sıcak suyla demlenir. Demlenen kahve, posasından ayrılarak servise hazır hale getirilir. Kahve, sıcak suyla yavaş yavaş demlendiği için de tat olarak kahve çekirdeğinin doğal aromaları öne çıkar. Bu nedenle filtre kahve için genel olarak kahve çekirdeklerinin lezzet profilini deneyimlemek için uygun bir kahve çeşidi diyebiliriz.
Americano
Americano, sadece tadı ile değil hikayesiyle de ilgi çekici bir kahve çeşidi. Çünkü bu kahvenin ortaya çıkışı 2. Dünya Savaşı zamanına dayanır. Savaşın dönemi İtalya’ya gelen Amerikan askerleri, İtalya’nın vazgeçilmez içeceği olan espressoyu çok sert bulduğu için içerisine su katılmasını istemiş. Bunun üzerine sulu espresso, Americano olarak adlandırılarak yeni bir kahve çeşidi ortaya çıkmış.
Ortaya çıkışından da anlaşıldığı gibi Americano, espressonun üzerine su eklenmesi ile hazırlanır. Bu nedenle de daha hafif bir içim sunar. Ancak espresso bazlı bir kahve çeşidi olduğu için de filtre kahveye göre daha yoğun bir kahve tadı sunar. Bu nedenle yoğun kahve tadını deneyimlerken bir yandan da içimi kolay bir sade kahve arıyorsanız Americano sizin için uygun bir kahve çeşidi olabilir.
Latte
Kahveyi en sade hali deneyimlemek isteyenler, yukarıdaki seçenekleri tercih edebilir. “Ama ben daha yumuşak içimli bir kahve arıyorum.” diyorsanız şimdi, kahveyi sütle buluşturmanın zamanı geldi. Sütlü kahveler arasında popüler bir seçenek olan latte, aradığınız yumuşak içimli kahve olabilir.
Espresso bazlı bir kahve olan latte, bol miktarda buharda ısıtılmış sütle hazırlanır. Espresso ile sütün buluştuğu bu lezzetin üzerine de ince bir süt köpüğü eklenerek yumuşak tadı ve dokusu tamamlanır.
Tabii ki lattenin farklı aromalarla lezzetlendirilen seçenekleri ile karşılaşmak mümkün. Ancak sade halinde de süt oranı fazla olduğu için yumuşak içimli bir kahve olma özelliğine sahip. Bu nedenle hafif ve kremamsı bir tat sevenler için ideal bir lezzet sunar.
Cappuccino
Sütlü kahveler arasında bir diğer popüler isim ise cappuccino. Adı ile dikkat çeken bu kahve çeşidi, aslında latte ile benzer bir hazırlanma sürecine sahip. Ancak süt ve süt köpüğü oranı açısından latteden farklılaşır.
Cappuccino da latte gibi espresso üzerine süt eklenmesi ile hazırlanır. Ancak lattede süt oranı daha yüksek iken cappuccinoda buharda ısıtılmış süt oranı daha az, ama süt köpüğü daha fazladır. Cappuccino hazırlarken kahve, süt ve süt köpüğü oranlarını eşit miktarlarda dağıtmak gerekir. Bir fincanı üç eşit parçaya bölerek bu parçalara sırasıyla espresso, buharda ısıtılmış süt ve süt köpüğü eklenir. Bunun için de cappuccinoda latteye göre daha yoğun bir kahve tadı hissedilir.
Flat White
Tüm bu sütlü kahveler arasında “Ben köpüksüz bir kahve istiyorum.” diyorsanız tercihinizi flat whitedan yana kullanabilirsiniz. Flat white da süt ve espresso bazlı bir kahve olduğu için yukarıdaki seçeneklerle benzer bir hazırlanma sürecine sahip. Ancak bu kahveyi hem cappuccino hem de latteden ayıran özellik, süt köpüğü bulunmaması. Flat white, daha az süt ve daha yoğun bir espresso ile hazırlanır. Süt yoğunlaştırılarak espresso üzerine eklenir. Böylece yumuşak ama güçlü bir kahve deneyimi sunar.
Mocha
Sütlü kahveler içerisinde “Daha tatlı bir seçenek arıyorum.” diyorsanız kahvenin çikolata ile mükemmel uyumunu içinde barındıran mocha tam size göre. Mocha; espresso, çikolata ve süt karışımıyla hazırlanır. Bu kahvede de diğer sütlü kahveler gibi espressonun üzerine buharda ısıtılmış süt eklenir. Ancak mochanın farkı, içerisinde çikolata şurubu veya tozu kullanılması. Bu nedenle de daha tatlı bir lezzet profiline sahip olduğu için tatlı ve kremsi kahve sevenler için ideal bir deneyim sunar.
Türk Kahvesi
Kahve keşfinde son olarak geleneksel lezzet Türk kahvesini tanıyalım. Türk kahvesi, ince öğütülmüş kahve çekirdeklerinin cezvede su ve isteğe bağlı olarak şekerle pişirilmesiyle hazırlanır. Diğer kahve çeşitleri genellikle filtreleme, demleme gibi farklı yöntemlerle hazırlanırken Türk kahvesinde özel bir pişirme tekniği olarak kaynatma yöntemi kullanılır. Bu özelliği sayesinde de diğer tüm kahve çeşitlerinden ayrılır.
Kahve ve su bir arada kaynatılarak köpük oluşturulur. Kahvenin lezzeti ve aroması bu yöntemle ortaya çıkar. Ancak klasik Türk kahvesi yapımının yanı sıra Türk kahvesinin farklı çeşitleri de bulunur. “Peki, bunlar nelerdir?” diyorsanız “Her Şehirde Bir Kahve Molası: Geleneksel Türk Kahvesi Çeşitleri” yazımızı okuyabilirsiniz.
Kısacası kahve kültürü oldukça geniş ve her damak tadına hitap eden farklı seçenekleri mevcut. Önemli olan ise damak zevkinize uygun o lezzetli kahveyi bulabilmek. Size en uygun kahveyi keşfetmek için farklı çeşitleri deneyerek damak tadınıza uygun olanı bulabilirsiniz. Damak zevkinize uygun çeşidi bulduktan sonra kahvenizi en iyi şekilde hazırlamak için de Arçelik Kahve Makinesi Modelleri arasından size uygun olanı tercih edebilirsiniz.




























































