Sebzeleri saklama önerileri

Eminiz siz de sabah aldığınız marulun akşam yemeğine kadar yumuşayıp pörsümesinden hiç hoşnut değilsinizdir. Buzdolabına yerleştirirken gözden kaçan küçük detaylar sebzelerin daha hızlı bozulmasına neden olabilir. Bu durum diğer yiyeceklerin de bozulmasını hızlandırabilir ve buzdolabı kokusu oluşumuna neden olabilir.

Lahanagiller: Brokoli, karnabahar, Brüksel lahanası gibi sebzeler yüzyıllar öncesinde yabani lahanadan evrimleşerek günümüze kadar gelmiştir. Bu nedenle bu sebzelerin saklanma koşulları birbirine benzerdir. Lahanagillerin bozulmuş ve hasarlı yapraklarını ayırın ve yıkamadan buzdolabına koyun. Bu şekilde sebzeleriniz tazeliklerini bir haftaya kadar koruyabilir.

İnce yapraklı yeşillikler: Marul, ıspanak, tere, kıvırcık, pazı gibi ince yapraklı sebzeler aşırı soğuğa ve sıcağa dayanıksızdır. Soğuk su altında sebzeyi topraklarından iyice arındırın. Sıcak su kullanırsanız yapraklar yumuşayacaktır. Ardından kullanılmayacak yaprakları ayıklayın. Sebzenin tamamen kuruduğundan emin olduktan sonra buzdolabında bir buçuk haftaya kadar saklayabilirsiniz.

Turpgiller: Havuç, pancar, turp gibi sebzeleri buzdolabınıza koymadan önce üzerlerindeki toprak kalıntılarını bir fırça ya da kuru bir kâğıt havluyla temizleyin. Sebzelerin yeşil üst kısımlarını yaklaşık bir santimetre kesin. Pancar ve turp bir hafta, havuç ise üç haftaya kadar yıkanmadan buzdolabında saklanabilir.

Enginar: Enginar temizlenmişse limonla ovarak kararmasını engelleyebilirsiniz. Temizlenmiş ve limonlanmış enginarlar buzdolabında iki güne kadar tazeliğini korur. Yıkanmamış ve ayıklanmamış enginarları buzdolabınızda iki haftaya kadar saklayabilirsiniz.

Mantar: Kültür mantarlarını kuru bir kâğıt havluyla hafifçe silin. Ardından bir tepsinin üzerine nemli bir peçete yerleştirin ve mantarları üzerine dizin. Kültür mantarlarını bu şekilde beş güne kadar buzdolabınızda saklayabilirsiniz. Farklı mantar türlerinin dayanma süreleri değişiklik gösterebilir.
ARÇELİK

Yardımve Destek