Hayvansal gıdalar ne kadar zamanda tüketilmeli?

Buzdolabını açıp iki yumurta çıkardınız. Yumurtaların son kullanma tarihleri geçmemiş, harika! Ama yeterince tazeler mi? Hangi gıdaları ne kadar sürede tüketmeliyiz? İşte gıdaların ömürleri hakkında birkaç küçük ipucu.

Yumurta: USDA’ın (United States Department of Agriculture) yaptığı araştırmalar, yumurtaları marketten alındıktan sonra buzdolabında saklarsanız beş haftaya kadar yiyebileceğinizi söylüyor. Yine de yumurta kartonlarının üzerinde belirtilen son kullanma tarihini dikkate almanızı tavsiye ederiz. Yumurtaların tazeliğinden emin değilseniz küçük bir testle tüketilebilir olup olmadıklarını öğrenebilirsiniz. Bir kaba su doldurun ve yumurtaları içine atın. Taze yumurtalar dibe çökerek yan yatacaklardır. Yumurta kabın dibinde geniş tarafı yukarı bakacak şekilde dik duruyorsa da yenilebilir durumda demektir. Yüzeye yakın ve yüzeyde duran yumurtalarda bakteri oluşumu başlamış demektir. Bu nedenle tüketilmemeleri gerekir.

Et ve tavuk: Marketten aldığınız et ve tavuk ürünlerini 1-2 gün içinde pişirmenizi ya da eve gelir gelmez dondurmanızı öneririz. Dondurduğunuz gıdalar, pişirdiklerinize göre daha uzun süre dayansalar bile yemeden önce renk ve koku kontrolü yaparak tazeliklerinden emin olmalısınız. İşlenmiş et: Salam, sosis, jambon gibi işlem görmüş etlerin paketlerini açmadıysanız iki haftaya kadar tüketebilirsiniz. Paketleri açıldığından itibaren üç beş gün arasında tüketmenizi öneririz.

Peynir: Peynirlerin tazeliklerini koruma süreleri türlerine göre farklılık gösterir. Krem peyniri buzdolabında iki haftaya kadar tazeliğini korur. Paketi açılmamış kaşar peyniri ve gouda gibi ithal peynirler 2 aya kadar tüketilebilir. Paketi açılmış peynirleri yağlı kâğıda koyup streç filmle sararak bozulma sürelerini uzatabilirsiniz. Peynirlerin kestiğiniz yüzeyine ince bir tabaka tereyağı sürerek havayla temaslarını kesebilir, daha uzun süre dayanmalarını sağlayabilirsiniz.
ARÇELİK

Yardımve Destek